Условия за връщане

Продуктите могат да бъдат върнати в срок от 30 дни, което означава, че имате 30 дни от датата на получаване на продукта, за да поискате връщане.

За да отговаря на условията за връщане, вашият продукт трябва да бъде в същото състояние, в което сте го получили — неизползван и в оригиналната си опаковка. Трябва да имате и касова бележка или доказателство за покупка.

За да върнете продукт, можете да се свържете с нас на office@latesociety.com.

Ако връщането Ви е одобрено, ще Ви изпратим тикет за връщане, както и инструкции как и къде да изпратите вашия продукт. Артикулите, изпратени обратно до нас, без предварително запитване, няма да бъдат приети.

Винаги можете да се свържете с нас за всеки въпрос относно връщане продукти на office@latesociety.com.

Щети и проблеми

Моля, проверете поръчката си при получаване и се свържете с нас незабавно, ако продуктът е дефектен, повреден или ако получите грешен продукт, за да можем да оценим проблема и да го коригираме.

Изключения / артикули, които не подлежат на връщане

Не приемаме заявки за връщане на нашето кафе, тъй като то попада в категория "Храни и напитки". Моля, свържете се с нас ако имате въпроси или притеснения относно вашия конкретен артикул.

За съжаление не можем да приемем връщане на подаръчни кутии или абонаментни планове. Ако искате да се отпишете, моля направете това от вашия акаунт.

Обмен

Най-бързият начин да се уверите, че ще получите това, което искате е да върнете продукта, който имате и след като връщането бъде прието, да направите отделна поръчка на новия продукт.

Възстановяване на суми

Ще Ви уведомим след като получим и проверим връщането Ви и ще Ви информираме дали възстановяването е одобрено или не. Ако е одобрено, сумата ще Ви бъде възстановена автоматично с първоначалния Ви начин на плащане. Моля, имайте предвид, че може да отнеме известно време, докато вашата банка или издател на кредитна карта обработи възстановяването на средствата.